lørdag, januar 10th, 2009 | Author: æLenn

Jeg kjenner ikke til Olaf Svorstøl, men jeg nøler likevel ikke med kåre ham til dagens dust. Med forbehold om at han er riktig sitert: Uttalelsene som lederen for Fellesutvalget for Palestina (FuP) har gitt til Dagbladet i dag spenner bein på oss som prøver å rette seriøs kritikk mot Israels politikk.

Jeg tilhører dem som mener at det ikke finnes noen enkel løsning på midtøstenkonflikten, og både Israel så vel som palestinske grupperinger og palestinsk lederskap deler ansvaret for å finne en løsning. Samtidig er det ingen tvil om at Israel som stat er den sterke parten, en part som begår massive overgrep mot den palestinske befolkningen – kollektiv avstraffelse som vi ikke kan akseptere.

Det er ganske enkelt avskyelig at Siv Jensen prøver å slå politisk mynt på krigen i Gaza gjennom et skamløst frieri til de få enøyde Israelvennene i Norge.

Men Svorstøl bommer grovt når han til Dagbladet sier at Siv Jensen har sin del av ansvaret for at demonstrasjonen utenfor Stortinget torsdag utartet seg (intervjuet er også sitert i en NTB-melding blant annet hos VG)

- Vi setter oss ikke til dommere over dem som velger å aksjonere på en annen måte. Siv Jensens provokasjoner utløste en reell forbannelse. Vi skiller ikke mellom uverdige og verdige demonstranter, sier han.

Han siteres heldigvis også på at FuP selvfølgelig tar avstand fra voldshandlinger.

Likevel: Dette er helt utrolig. 

Og med det sier vi takk til Svorstøl, som med et relativt spesielt syn på akseptable aksjonsformer sannsynligvis masseproduserer FrP-velgere og svekker palestinasympatien.

Category: politikk
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

7 Responses

 1. 1
  Henning Pedersen 
  lørdag, 10. januar 2009

  Kan bare snakke for egen del, men jeg har frem til nå vært helt og holdent sikker på at Israel er “den store stygge ulven” i denne konflikten.

  Når man så får slike demonstrasjoner tett på seg, og man i tillegg får høre av en såpass sentral person som Svorstøl at man nærmest forsvarer slike handlinger i Norge, så har jeg faktisk skiftet mening. Dette er tydligvis representativt for hvordan disse menneskene tenker, og jeg forstår faktisk Israel som er lei av å hele tiden få slikt pøbler mot seg hele tiden, og som bruker en sivilbefolkning som skjold.

  Så tusen takk alle demonstranter, dere ledet meg i (tydligvis?) riktig retning

 2. Enig med deg, Erlend! Er sterkt uenig i Senterungdommens medlemsskap i dette Fellesutvalget for Palestina.

  Jeg er ingen stor fan av Frp, men klarer likevel ikke dy meg:

  hvorfor er det “avskyelig” at Siv Jensen holder en tale til forsvar for Israels rett til å forsvare seg selv og sine innbyggere? Hvor mange tusen raketter skulle blitt skutt fra Sverige mot Grong før Grongfolket og du ville krevd at Norge fikk slutt på dette?

  Det er sannsynligvis ingen land i verden som er mer tålmodige med terrorister og bomber mot egne innbyggere enn Israel.

  Hvis du tar deg tid til å lese/høre Siv Jensens tale, så er det ikke så mye å la seg provosere av der:
  http://www.dagenmagazinet.no//Nyheter//Samfunn/tabid/248/Default.aspx?ModuleId=58944&articleView=true

  Ellers vil jeg streke under at også jeg ønsker fred i Midtøsten, og håper på en snarlig tostatsløsning, noe Israel også ønsker. Men det er ikke så lett å få fred når Hamas vil utslette Israel og drepe alle jøder.

  Jeg synes mange tar altfor enkelt på dette. Det er også oppsiktsvekkende at det ikke ikke klart blir fordømt at Hamas gjemmer seg bevisst bak sivile uskyldige kvinner og barn. Kanskje har Hamas minst like mye skyld som Israel for de sivile tapene?

 3. Henning: Jeg mener på ingen måte at dette er “representativt for hvordan disse menneskene tenker”, forutsatt at “disse menneskene” er folk som støtter den palestinske befolkningen og/eller er kritiske til Israels politikk. Det er mye som tyder på at bråkmakerne er en veldig sammensatt gruppe, og at få av dem er spesielt opptatt av politikk. Dessverre trekker Svorstøls uttalelser linjer nettopp mellom politisk engasjement og pøbelstreker. Det er noe av problemet, for det ødelegger for dem som demonstrerer på fredelig vis.

  Arnfinn: Jeg har vært betinget tilhenger av Senterungdommens medlemskap i FuP, men slike uttalelser setter oss jo på prøve og generelt synliggjør de noe av utfordringene med medlemskap i paraplyorganisasjoner.

  Det som er avskyelig er at Siv Jensen bruker Gazakonflikten til å fiske stemmer i Norge – for det er det hun gjør. Når selv de “blåeste” av Israelvenner i KrF har problemer med å forsvare Israels handlinger, så ser hun en mulighet og en nisje, og den griper hun begjærlig!

  Ellers er nok ikke vi to helt på linje i synet på Midtøstenkonflikten. Selv om jeg også skulle ønske flere prøvde å forstå Israels beveggrunner, så klarer jeg ikke med min “beste vilje” å se annet enn at det her er en part som begår massive overgrep i en helt annen skala enn hva den andre parten noen gang kan klare. En stat som handler i strid med folkeretten får ikke mye sympati fra min side.

  … og du: Det heite itj “Grongfolket”. Vi kailljast Grongninga (eller på dansk: Grongninger)
  :-p

 4. Med din siste kommentar, var du plutselig på Bloglines-lista mi. Fritt Palestina!

 5. Men kjære Erlend: “massive overgrep i en helt annen skala enn hva den andre parten noen gang kan klare”

  Hva betyr det? Betyr det at hvis Israel hadde gjort som Hamas og skutt 8000 raketter de siste 6-7 årene bevisst mot sivile mål, sykehus, skoler, gamlehjem osv, DA ville Israel ha reagert i en skala som også den andre part kan klare. Og da hadde det vært greit? I en krig skal altså begge være AKKURAT LIKE STERKE, mener du? Da er det rettferdig krig, eller noe sånn?

  Du skriver videre: “En stat som handler i strid med folkeretten får ikke mye sympati fra min side.”

  Ok, nå er vel strengt tatt ikke Palestina en stat enda, men det håper vi alle at de snart kan få bli, det håper også Israels regjering. MEN: mener du virkelig at Hamas ikke bryter folkeretten? Det kan du virkelig ikke mene. De skyter bevisst mot sivile jødiske mål hele tiden. De sier i sitt charter (vil du ha referanse, så spør) at de vil utydde staten Israel og drepe alle jøder. De drepte nylig 70 Fatah-fanger og lemlestet ytterlige 150. Er det disse du gir din sympati?

  Israel gjør inniblant ting som er vonde. Jeg tror sjelden det er gjort bevisst, men det er ikke så lett å unngå at også sivile blir drept når Hamas gjemmer seg bak dem og bruker dem bevisst som sivile skjold. Mener du forresten at Norge og NATO brøt folkeretten da vi bombet på Balkan? Flere tusen sivile døde som følge av vår bombing. Hva med norske og NATOS gjøremål i Afganistan? Du vet vi dreper uskyldige sivile? Vi bryter folkeretten, sa du? Vi dreper ikke bevisst, men det er nesten umulig å drive en krig uten at sivile går tapt. Heller ikke for Israel, og særlig ikke når Hamas bevisst bruker kvinner og barn som sine skjold.

  Du svarte meg heller ikke på hvor lenge Grongningene ville latt Sverige skyte før de mente Norge burde forsvare dem. Ville 8000 raketter være litt for lite? At de skjøt mot skolene og Coop og gamlehjemmet bevisst, ville ikke det vært nok til å kreve at regjeringen stanset dette?

  Hva mener du da? Hva skulle Israel gjort for å beskytte sine sivile innbyggere mot disse bombene? Hamas (og du også) vet at hvis Hamas sluttet med bombingen, ville Israel aldri gått til krig. Men du mener altså at Israel må tåle, og må leve med, at innbyggerne stadig får bomber over seg? Mener du virkelig det? Det tviler jeg på du kan mene. Så hva er løsningen din da, når Hamas insisterer på å ikke slutte bombingen? Skal Israel tåle?

  Israel må ha rett til selvforsvar, og det er det dette handler om. Hadde ikke Israel gått inn i Hamas, ville bombene fortsette å hagle over uskyldige sivile. Israel måtte gjøre noe. Desverre har sivile liv gått tapt i Gaza pga dette. Hvis Hamas brydde seg om dem, kunne de sluttet å bombe Israel og de kunne sluttet å bruke kvinner og barn bevisst som levende skjold, og sluttet å benytte skoler, moskeer, sykehus og hjem til våpenlagring, baser og utskytingsramper.

  Vel, nå har jeg vel skrevet nok!:)

 6. “gått inn i Gaza”, mente jeg i siste avsnitt…:)

 7. Men kjære Arnfinn: Du tolker ting inn i teksten min som jeg ikke har sagt og ment – og du går ganske langt i å gjøre det. Jeg skal prøve å oppklare det meste.

  Massive overgrep/skala: Jeg har ikke ment og heller ikke sagt at krigføring forutsetter proporsjonalitet. At Hamas angriper sivile er like forkastelig som at Israel gjør det. At Israel faktisk går til tøff handling bør vi prøve å forstå – men jeg mener samtidig at framgangsmåten er uakseptabel fordi den i så stor grad rammer uskyldige sivile, og det er lite som tyder på at de gjør det de kan for å unngå nettopp det. Krigføringen framstår som en kollektiv avstraffelse – i mine øyne. At Hamas «gjemmer seg blant sivile» er ingen unnskyldning. Forsvarssjef Diesen stiller seg også spørrende til framgangsmåten i denne interessante artikkelen i Aftenposten.

  Du lister opp en rekke Hamas-overgrep og spør meg: «Er det disse du gir din sympati?». Nei. Og det har jeg heller ikke sagt. Jeg har derimot sympati med den sivile palestinske befolkningen, og med ofre på begge sider av konflikten.

  Balkan/Afghanistan og NATO-aksjoner. Dette fører oss fort inn i en gedigen avsporing så jeg skal bare kort konstatere at jeg var/er tilhenger av vår deltagelse begge steder. Vår deltagelse i Afghanistan er forankret i FN-vedtak, mens Kosovo åpenbart er mer omdiskutert. Den siste mener jeg likevel kan forsvares ut fra behovet for å stoppe/forhindre en humanitær katastrofe. Dette er ikke enkle spørsmål. Mange nordmenn har et naivromantisk ryn på FN som system, og en overdreven tro på hva FN kan få til. Rwanda i 1994, Srebrenica/Bosnia i 1995 og til dels Darfur/Sudan, Kongo er noen eksempler på at FN som system har sviktet, og enorme lidelser som følge av at man ikke har klart å bli enige om handling. Debatten om «Responsibility to Protect» er viktig – og FN har da også gjort vedtak om dette som flere i Norge burde studere og diskutere! Nok om det for denne gang, for det var tross alt ikke tema for denne bloggteksten.

  Spørsmålet om grongninger og svensker trodde jeg var rent retorisk og ikke et oppriktig spørsmål, derfor ikke svar i første omgang. Nok en gang: Jeg har ikke sagt at Israel ikke hart rett til å forsvare seg mot angrep fra Hamas, og jeg mener ikke at Israel skal «tåle at innbyggerne stadig får bomber over seg». For ordens skyld: Jeg mener også at begge parter må ta ansvar for at våpenhvilen fra i fjor ikke ble fornyet.

  Beklager sein reaksjon, men jeg har det veldig travelt jobbmessig for tida – noe som også gjenspeiles i hvor ofte/sjelden bloggen oppdateres, og svarkommentarer skrives.