torsdag, februar 05th, 2009 | Author: æLenn

De som vil “redde lokaldemokratiet” gjennom å slå sammen lokal- og stortingsvalg er ikke bare pessimister. De har gitt opp. Eller så er de riktig, riktig kyniske.

Leder for arbeiderpartiets programkomite, Helga Pedersen, blåser nå nytt liv i den gamle debatten om å slå sammen lokal- og stortingsvalg, eller mer presist: Legge valgene til samme dato ( i dag omtalt blant annet i Dagbladet x2, og VG). Forslaget er tidligere støttet av blant annet Frps Per Sandberg.

Det er neppe overraskende at jeg mener dette er en særdeles dårlig ide.

893432_parliament_1

Foto: sanja gjenero / www.sxc.hu

Kommune- og fylkestingsvalgene sliter allerede i dag med at rikspolitikere og rikspolitikk får alt for sterkt fokus, og at lokale kandidater og saker kommer i skyggen. Jeg mener at dette er en av årsakene til at valgdeltagelsen er lavere i lokalvalg enn i stotringsvalg. Det er åpenbart at dette problemet ville bli forsterket hvis stortingsvalget foregikk på samme tid. Til tross for at vi har en sterk lokal avisflora i Norge ville ikke lokalpolitikken ha en sjangs.

Legg til at kirkevalgene gjør at vi potensielt må gjøre minst fire valg på en og samme dag (eventuelle lokale eller nasjonale folkeavstemninger vil fort bli lagt til den faste valgdagen), så er kaoset komplett.

Jeg synes det er overraskende at forslaget kommer nå som vi kan se flere tegn på en vitalisering av nettopp den lokale politiske debatten. Riksmedia gjorde  i lokalvalget høsten 2007 mange spennende nye grep for å sette fokus på at det var nettopp en lokalvalgkamp. Framveksten og bruken av ulike nettverktøy har også potensiale til å skape nytt liv i den lokale politiske debatten. Jeg er for eksempel spent på hva ulike lokale og regionale soner på ulike nettsamfunn kan få å si.

Kynikerne vil si at det er ganske fascinerende at forkjemperne for felles valgdag samtidig er de som har alt å tjene på at lokalvalg handler om nasjonale saker og nasjonale profiler. Jeg ville selvfølgelig aldri hevde at Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet legger prinsipper til side fordi de kan tjene på det. En uhørt tanke. Jens og Jensen er selvfølgelig for gode til sånt.

Category: politikk
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

One Response

  1. Debatten er spennende. Regner med den kommer o alle partiene når både Ap og Frp vil avvikle lokalvalg samtidig som Stortingsvalg. Blogget selv om saken: http://kjetilloset.tv2blogg.no/article523736.ece