tirsdag, mai 19th, 2009 | Author: æLenn

Hvis dugnadsdeltagelse er målet på integrering – hva sier det om kara i nabolaget mitt?

Det sies at Dugnad er et særnorsk (eller særnordisk) uttrykk, et språklig symbol på fellesskapstanken, på det sosialdemokratiske mønstersamfunn der vi løfter i flokk. Jan Bøhler lanserte for en tid tilbake en rekke tiltak for å bedre integreringen. Jeg tror mye av det han sa har noe for seg  - men mest oppmerksomhet fikk utspillet der han krevde at innvandrere må begynne å delta på dugnader. I følge Bøhler er det et hinder for integreringen at innvandrere skofter unna for eksempel våroppryddinga i borettslagene i Groruddalen. Mange er nok enige i et sånt utsagn.

Nå har det seg slik at jeg for tiden bor i Bøhlers nabolag, og forrige uke var det duket for vår årlige vårdugnad. Vi har sett det mange ganger før, og så det igjen i år: Innvandrernaboene våre er flinke til å møte opp og delta. Faktisk mye flinkere enn vi inngrodd norske beboere…

Mens jeg og Ali rydder plena med rive, sitter Johnny på femti på verandaen og ser på – og tar seg en pils…!

Siden Bøhlers utspill har jeg tenkt litt på hvordan jeg skal tolke utsagnet hans. Jeg har konkludert med følgende alternativer:

  1. Det er enorme forskjeller fra borettslag til borettslag i Groruddalen (jeg bor altså i et nabolag til Bøhlers Haugenstua). Hos Bøhler er det annerledes enn hos oss.
  2. Bøhler har vært så opptatt av mediearbeid og stortingsmøter de siste årene at han selv ikke har deltatt på dugnad, og derfor tror at det fortsatt er slik det (kanskje?) var før. (Var det slik før? At innvandrere ikke deltok på dugnad?)
  3. Bøhler og Ap er stressa fordi målinger viser at mange (tidligere?) arbeiderpartivelgere har sterke sympatier for Frp. Løsningen er billige utspill med “krav” som ingen er uenig i, basert på delvis feilaktige fordommer.

Jeg vet jammen ikke hvilket av alternativene jeg skal tro på. Sånn bortsett fra at det siste selvfølgelig ikke er aktuelt. Arbeiderpartiet driver jo ikke med den slags. Skulle tatt seg ut.

Category: politikk
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.