søndag, juli 05th, 2009 | Author: æLenn

Ligger det an til sammenslåing av Centerpartiet (C) og Folkpartiet Liberalarna (Fp) – eller driver CUF sedvanlig symbolpolitisk markering?

Under årets Almedal-uke blåste Magnus Anderson (leder for Centerns ungdomsförbund, CUF) nytt liv i debatten om sammenslåing av C og Fp. Han mener det bør finnes ett reelt liberalt regjeringsalternativ, og håper på en fellesliste mellom Centern og Folkpartiet til neste EU-valg (mediaomtale: Expressen 1 2, Dalarnas tidningar, Aftonbladet, makthavare.se)

Debatten om sammenslåing av de to partiene er ikke ny. Sist den var oppe med virkelig tyngde, var på syttitallet da C-leder Thorbjörn Fälldin faktisk var positivt innstilt. Han feilbedømte sine egne, og ideen ble blankt avvist – blant annet av CUF.

CUF har de siste årene spilt en viktig rolle i å skjerpe Centerns liberale profil og å dra partiet til Høyre, og utspillet fra Anderson er sånn sett ingen overraskelse.

Spenningen ligger derimot i om noen tar ballen, og debatten vokser i tiden framover.

c_logga

Centern i villrede?

I etterkant av EU-valget tidligere i sommer har debatten om Centerns framtidige retning vokst seg større. Partiet gjorde det ikke spesielt godt, med ett mandat var de milevis unna målet om tre. Resultatene tyder på at de taper oppslutning i de tradisjonelle kjerneområdene utenom de store byene, samtidig som meningsmålinger viser at få velgere mener Centern er det fremste miljøpartiet, en sak som tradisjonelt har vært viktig for partiets størrelse.

Det er vanskelig å se at en sammenslåing med Folkpartiet skulle bidra til å styrke og fornye Centerns tradisjonelle profil. Jeg skjønner heller ikke hvordan et sammenslått parti skulle være en fordel for de høyrevridde fanebærerne i CUF. Jeg tror derfor Andersons utspill først og fremst er en markering i den mer allmene debatten om hvilken vei Centern skal gå.

Debatten om Centerns framtid vil fortsette, men debatten om sammenslåing blir sannsynligvis fort lagt død.

Category: politikk
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.