mandag, oktober 12th, 2009 | Author: æLenn
Stortinget

Stortinget (foto: stortinget.no)

Hvilke ambisjoner har egentlig de nye representantene på Stortingets vegne? Spørsmålet tvinger seg fram etter en lang, lang dag med trontaledebatt.

Jeg er blant dem som mener Stortinget bør spille en viktigere rolle enn i dagens situasjon. Jeg har aldri vært noen fan av flertallsregjering som fenomen, og ønsker meg en nasjonalforsamling med flere og viktigere debatter.

Våre folkevalgte bør ta ledelse.

Denne ambisjonen skulle vi tro at representantene i det nyvalgte Stortinget delte. Men etter å ha hørt på store deler av dagens trontaledebatt må jeg si jeg undres.

Hvor er viljen til å overraske? Hvor er viljen til å utfordre substansielt, utover valgkampens enkle retorikk? Hvor er viljen til å sette ting i ideologisk perspektiv, til meningsbrytning om samfunnsretning?

Og kommunikasjonsmessig: Hvor er viljen til å forberede seg slik at man holder en tale i stedet for å lese opp et innlegg?

Trontaledebatten var i mine øyne et langt gjesp. En serie selvfølgeligheter fremført uten noe som en gang lignet en imponerende innlevelse. Svært mange innlegg var så tannløse at mange ville hatt problemer med å gjette hvilket parti som holdt det dersom de ikke visste det på forhånd.

I en situasjon med flertallsregjering er det alltid stor sannsynlighet for at Stortingets posisjon svekkes. Skal vi demme opp for dette  må Stortinget gjøre seg selv relevant. Det gjorde de ikke i dag.

(jadda, jadda, så var ikke alt helt svart og jeg hørte også noen lysglimt, og folk må ha lov til å være litt nervøse første dag,  osv osv osv – men jeg klarer altså ikke å døyve den massive følelsen av at dette er et organ fullt av folk som ikke helt vet hva de vil… og det er noget urovekkende…)

Category: politikk
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.

One Response

  1. Heaven would be a place where bullshit existed only on television.